top of page
Yazarın fotoğrafıyapaybuzeka

Tıpta Devrim Yaratan Buluş: MIT'den Ultrason Etiketi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) mühendisler, iç organ hastalıklarının erken teşhisinde devrim yaratacak yeni bir ultrason etiketi geliştirdiler. Bu minik cihaz; özellikle karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıkların sürekli takibini ve erken aşamada tespit edilmesini sağlayarak tıp dünyasına büyük bir yenilik getiriyor.



Bu ultrason etiketi cilde yapıştırıldığında, iç organlardan yansıyan ses dalgalarının desenlerini tespit ederek organ sertliğini ölçüyor. İç organ yetmezliğinin erken teşhisinde kritik bir öneme sahip olan bu teknoloji, organ sertliğindeki değişiklikleri uzun süre boyunca sürekli izleme olanağı veriyor.


Geleneksel olarak organların sertliği, ultrason elastografi adı verilen bir teknik kullanılarak ölçülüyor. Bu yöntemde; bir teknisyen, cilt üzerinde elde taşınan bir prob kullanarak vücuda ses dalgaları gönderir. İç organları hafifçe titreştiren ve geri dönen dalgalar prob tarafından algılanır. Titreşimlerin deseni, organın ne kadar sert veya yumuşak olduğuna dair bir ölçüm sağlar. Bu teknik, genellikle organ nakli geçiren hastaları izlemek için yoğun bakım ünitelerinde kullanılır. Ancak; kullanılan yöntem, uzun süreli ve sürekli izleme imkanı sunmazken kritik değişikliklerin gözden kaçma riskini artırır. İşte bu noktada MIT'nin geliştirdiği yeni ultrason etiketi, önemli bir avantaj sunmaktadır.



Science Advances dergisinde yayımlanan bir çalışmada; MIT ekibi, bu ultrason etiketinin organların sertliğini 48 saat boyunca sürekli olarak izleyebildiğini göstermiştir. Hastalığın ilerlemesine işaret edebilecek ince değişiklikleri tespit etme yeteneği, tıbbi teşhis alanında önemli bir ilerleme olarak değerlendirilmektedir. Ön deneylerde etiketin, farelerde akut karaciğer yetmezliğinin erken belirtilerini tespit ettiği görülmüştür.


Mühendisler, şu anda bu etiketi insan kullanımına uygun hale getirmek için çalışmalarını sürdürmektedirler. Özellikle, organ nakli geçiren yoğun bakım hastalarında sürekli izlemek üzere bu düşük profilli sensörlerin kullanılması hedeflenmektedir. Hastanın cildine yapıştırılarak EKG makinelerindeki gibi elektroniklerle bağlantılı olarak çalışan mevcut tasarımın, büyük ölçüde değişmeden kalması beklenmektedir.


Ekip, geleceğe yönelik olarak etiketi daha taşınabilir, kendi kendine yeten bir versiyona dönüştürmeyi hedefliyor. Tüm gerekli elektronikleri ve işlemcileri biraz daha büyük bir yama içine entegre edebilecek bu iterasyon, hastaların etiketi evde uzun süre boyunca takmalarını sağlayacak. Sürekli izleme, özellikle kötüleştikçe sertleşen katı tümörlerin ilerlemesi gibi durumlar için yararlı olabilir.


MIT'de mekanik mühendisliği profesörü ve bu çalışmanın baş yazarı olan Xuanhe Zhao, bu teknolojinin potansiyel olarak hayat kurtarıcı olduğunu vurguluyor. Gelecekte, insanların vücutlarına birkaç etiket yapıştırarak, birçok önemli sinyali ölçebileceklerini ve vücuttaki başlıca organların sağlık durumlarını takip edebileceklerini belirtiyor. Bu yenilik, tıbbi profesyonellerin organla ilgili hastalıkları izleme ve teşhis etme şeklini dönüştürebilir ve organ sağlığını değerlendirmede sürekli ve daha hassas bir yöntem sunabilir.


 
Kaynaklar

Comments


bottom of page