top of page
Yazarın fotoğrafıyapaybuzeka

Stresli Çocuk Büyüyünce Obez Oluyor


Haberi dinlemek için tıklayın.

Amerikan Kalp Derneği'nin dergisinde 17 Ocak 2024 tarihinde yayınlanan bir araştırmaya göre, çocukluktan yetişkinliğe kadar çok stres yaşayan gençlerin tansiyon ve obezite gibi sağlık sorunlarına yakalanma ihtimalinin daha yüksek olduğu keşfedildi. Bilindiği gibi, bu sorunlar kalp hastalıklarına yol açabilir.


Araştırmada, Güney Kaliforniya'daki 276 kişinin sağlık verileri incelendi. Katılımcılar çocukken, ergenken ve 24 yaşlarında sağlık kontrollerine katıldılar. Her dönemde, stres düzeyleri ölçüldü.


Kardiyometabolik risk faktörleri genellikle bir arada görülür ve kardiyovasküler hastalıkların önemli bir sebebidir.

Bunlar arasında obezite, diyabet, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon bulunmaktadır.



Çalışmanın yazarı, Kaliforniya Üniversitesi, Keck Tıp Fakültesi'nde doktora sonrası araştırma görevlisi olan Fangqi Guo, Ph.D., çocukluktan itibaren algılanan stresin etkilerinin anlaşılmasının risk faktörlerinin önlenmesi, azaltılması veya yönetilmesi için önemli olduğunu belirtti. Guo, zaman içinde algılanan stresin, yağ dağılımı ve obezite gibi çeşitli kardiyometabolik ölçümler üzerinde uzun vadeli etkileri olduğunu söyledi ve ergenlik döneminden itibaren uygulanması gereken stres yönetiminin önemini vurguladı.



2020 yılında, kardiyometabolik hastalıklar ABD'de en yaygın kronik sağlık problemleri arasında yer aldı ve tüm ölümlerin neredeyse dörtte birini oluşturdu. 2023'te Amerikan Kalp Derneği, böbrek hastalığı, Tip 2 diyabet ve obezite arasındaki güçlü bağlantıları vurguladı.



Bu çalışma, Güney Kaliforniya Çocuk Sağlığı Çalışması'ndan elde edilen verileri analiz etti. Katılımcılar, çocukluklarında ebeveynleriyle birlikte; ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde ise bireysel olarak bu çalışmaya katıldılar. Stres, her dönemde, son bir ay içindeki duygu ve düşünceler hakkında dört maddelik bir ölçekle değerlendirildi. Katılımcılar, sürekli yüksek stres, azalan stres, artan stres ve sürekli düşük stres olmak üzere dört gruba ayrıldı.

Yetişkinlikteki kardiyometabolik risk, kan basıncı, vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, yağ dağılımı ve hemoglobin A1c ölçümleriyle değerlendirildi.


Bulunan sonuçlar, sürekli yüksek stres altında yaşayan bireylerin, yetişkinlikte kardiyometabolik hastalıklar için daha büyük bir riske sahip olduğunu gösterdi. Yüksek stres seviyeleri genellikle daha sağlıksız damarlar ve daha yüksek kan basıncı ile ilişkilendirildi.



Çalışmanın detaylarına göre, araştırmacılar 2003-2014 yılları arasında çocuk olarak ve 2018-2021 yılları arasında yetişkin olarak Güney Kaliforniya Çocuk Sağlığı Araştırmasına katılan 276 kişinin verilerini inceledi. Katılımcıların yaklaşık %44'ü erkek; etnik dağılım olarak %62 beyaz, %5 Asyalı, %1 siyah veya Yerli Amerikan, %13'ü diğer ve %47'si Hispanik olarak tanımlandı.



Araştırmanın sonuçları, stresin yalnızca anlık bir rahatsızlık olmadığını, aksine uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ortaya koyuyor. Bu bulgular, gençlerde stres yönetimi konusunda daha fazla farkındalık ve müdahale gerektiğini göstermektedir. Ayrıca, bu çalışma, gençlerde stresle başa çıkma becerilerinin geliştirilmesinin, gelecekteki kardiyometabolik hastalıkların önlenmesine katkı sağlayabileceğini de gösteriyor. Bu nedenle, eğitimciler, sağlık profesyonelleri ve politikacılar, gençlerin stresle başa çıkma becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalara başlamalı.


Kaynak

Fangqi Guo,

Xinci Chen,

Steve Howland,

Phoebe Danza,

Zhongzheng Niu,

W. James Gauderman,

Rima Habre,

Rob McConnell,

Mingzhu Yan,

Lora Whitfield,

Yanjie Li,

Howard N. Hodis,

Carrie V. Breton,

Theresa M. Bastain and

Shohreh F. Farzan

Originally published17 Jan 2024 https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.123.030741 Journal of the American Heart Association. 2024;0:e030741




Comments


bottom of page