top of page
Yazarın fotoğrafıyapaybuzeka

mRNA Aşısı: Kansere Karşı Yeni Bir Silah mı? İlk Hastanın Tedavi Süreci Başladı

Kanserle savaşta umut verici bir adım: Surrey'den(İngiltere) 81 yaşındaki bir adam, melanom gibi katı tümör kanserlerine karşı üretilecek yeni bir "aşı"nın ilk alıcısı oldu. Bu yenilikçi mRNA tabanlı aşı bağışıklık sistemini, kanser hücrelerini tanıyıp yok etme konusunda eğitiyor. Bu girişim, kanser tedavisinde devrim niteliğinde bir adım olabilir.



81 yaşında bir Surrey(İngiltere) sakini, melanom gibi katı tümör kanserlerini tedavi etmek için geliştirilen yeni aşı'yı alan ilk hasta oldu. Bu yeni mRNA tabanlı aşı; bağışıklık sistemini, kanser hücrelerini tanıyıp yok edecek şekilde eğitmektedir. Terapötik kanser aşıları, kanser hücrelerine karşı savaşmayı odaklayan bir immünoterapi türüdür. İmmünoterapi, hastalıkların vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirerek veya baskılayarak tedavi edilmesi yöntemidir.


ABD'de melanom, prostat kanseri ve mesane kanseri gibi bazı kanser türleri için onaylanmış birkaç terapötik kanser aşısı bulunmaktadır. Ancak, mRNA-4359 olarak adlandırılan bu yeni aşı, İngiltere ve dünya genelinde klinik denemelerle test edilmektedir. mRNA-4359, Pfizer-BioNTech ve Moderna COVID-19 aşılarına benzer şekilde mRNA molekülü içermektedir. Bu aşı; hücreleri, kanser hücrelerinde bulunan proteinleri üretmeye yönlendirerek, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasını ve yok etmesini sağlar. mRNA-4359, herhangi bir kanser türüne sahip hastalarda kullanılabilirken, geliştirme aşamasındaki diğer kanser aşıları, hastanın kendi tümörlerinden elde edilen genetik bilgileri kullanarak kişiselleştirilmektedir.

mRNA NEDİR?

mRNA(mesajcı ribonükleik asit), hücrelerde genetik bilginin taşınmasında önemli bir rol oynayan bir tür ribonükleik asittir (RNA). mRNA, DNA'dan belirli genetik bilgilerin kopyalanması ve hücrenin sitoplazmasına taşınması için kullanılır. Burada, protein sentezinin gerçekleştiği ribozomlara iletilecek talimatları taşır. mRNA'nın temel işlevi, ribozomlarda protein sentezi için kodlama sağlamaktır. Özellikle, hücredeki genetik bilginin DNA'dan çıkarılması ve protein üretimi için kullanılmasında ara bir rol oynar. Bu özellikleri nedeniyle mRNA, modern tıpta özellikle aşı ve gen tedavisi gibi alanlarda önemli bir rol oynamaktadır.

Bu klinik deney, mRNA-4359'un hastalarda güvenli ve tolere edilebilir olup olmadığını test etmektedir. Aşı, yalnızca tek başına değil, aynı zamanda mevcut bir immünoterapi olan pembrolizumab ile birlikte de test edilecektir. Deneyin ikincil amacı, akciğer ve cilt kanseri hastalarının tümörlerinin küçülüp küçülmediğini gözlemlemektir.



Dr. David Pinato, "Bu araştırma henüz başlangıç aşamasında ve hastalara sunulması birkaç yıl alabilir; ancak, daha az zararlı ve daha hassas yeni tedavilere doğru önemli bir adım atarak kritik bir temel oluşturuyor.'' dedi.

Denemenin İngiltere kolunda tedavi edilen ve adinin aciklanmasini istemeyen ilk kişi, "Yeni bir denemeye katılma şansı sunulduğu için mutlu oldugunu belirterek, farklı bir teşhis konulmayacağını bildigini ve bu hastaligin tedavi edilmesinin pek olası olmadigini'' ekledi.

Adamın tedavisi dirençli malign melanomdu ve denemeden önce farklı bir immünoterapi ve radyoterapi de almıştı.

Deneme için Moderna,''önümüzdeki üç yıl içinde dünyanın her yerinden hasta toplamaya hazırlanıyoruz ve her hasta, tedaviden sonra 34 ay kadar izlenecek ve gelişmeler takip edilecek'' dedi.

Kaynaklar



Comments


bottom of page