top of page
Yazarın fotoğrafıyapaybuzeka

Afrika'daki Orman Restorasyon Projeleri Beklenmeyen Çevresel Riskler Taşıyor


(Photo credit: AFR100 / World Resources Institute)

Liverpool Üniversitesi'nin liderliğindeki son araştırma, Afrika'daki orman restorasyonunu hedefleyen büyük çaplı ağaç dikme projeleri, beklenmeyen çevresel riskler taşıyor. Science dergisinde yayımlanan bu çalışma, bu projelerin savan ve çayırlar gibi orman dışı ekosistemlere zarar verebileceğini gösteriyor.

Bonn Challenge ve AFR100: İyi Niyetli Hedeflerin Yan Etkileri

2011'de Alman hükümeti ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından başlatılan Bonn Challenge, 2030'a kadar dünya genelinde 350 milyon hektarlık bozulmuş veya ağaçsız arazinin restorasyonunu hedefliyor. Bu girişimin önemli bir bölümünü, 34 Afrika ülkesinin 133,6 milyon hektarlık alanı yeniden ağaçlandırmayı taahhüt ettiği African Forest Landscape Restoration Initiative (AFR100) oluşturuyor. Ancak bu girişimler, diğer önemli ekosistemleri olumsuz etkileyebilir. Liverpool Üniversitesi'nde Tropikal Ekoloji alanında profesör olan Kate Parr ve ekibi, AFR100 ülkelerinde orman restorasyonu için ayrılan alanların büyüklüğünü doğal orman habitatları ile karşılaştırdı. 18 ülkede, ormanlandırma için vaat edilen alanın mevcut orman alanını aştığını keşfettiler. Şaşırtıcı bir biçimde, Afrika genelinde ormanlandırma amacıyla ayrılan 133,6 milyon hektarın 70,1 milyon hektarı, başlıca çayırlar ve savanlar olmak üzere orman dışı ekosistemlerden oluşuyor.

Bu çayırlık alanlarda yapılan ağaç dikimi, ormanlardan yapısal, işlevsel ve bileşimsel olarak farklı. Bu farklılık vahşi yaşam türleri için risk oluşturuyor. Bu durum, gergedanlar, yaban sığırları ve zebralar gibi türlere ve bu ekosistemlere bağlı insan topluluklarına etki edebilir.


Küresel Bir Sorun: Orman Dışı Alanların Korunması İçin Acil Eylem Çağrısı

Çalışma, bu sorunun sadece Afrika'ya özgü olmadığını, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerdeki orman dışı alanların da ağaçlarla yapılan uygun olmayan 'restorasyon' nedeniyle benzer sorunlarla karşılaşabileceğini vurguluyor. Bu bulgular, orman dışı alanların korunması ve ağaçlandırma girişimlerinin daha dikkatli ve bilimsel temellere dayalı yapılması gerektiği konusunda bir uyarı niteliğinde.

Kaynaklar

Bình luận


bottom of page